PRZEPIS na  grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu

Składniki na 4 porcje:

• 2 bakłażany

• 1 marchewka

• 1 rzepa

• 1 por

• 200 g tofu

• 1 pęczek pietruszki

• 1 szklanka ryżu długoziarnistego

• 100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 min

Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.

Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.

Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.