Nie tylko sama woda

Jeszcze dziesięć lat temu Polacy kupowali o połowę mnie wody mineralnej. Po prostu piliśmy tyle, na ile czuliśmy zapotrzebowanie. Wszak w każdym pożywieniu jest trochę wody – nawet w świeżym chlebie jest jej ok. 30 %. Nie zapominajmy, że pochłaniamy często kilka filiżanek kawy lub herbaty dziennie. Pijemy jogurty, jemy zupy, owoce i warzywa. To także źródła wody. Latem oczywiście potrzebujemy jej więcej, ale czy faktycznie powinna to być czysta woda? W gorących rejonach świata rdzenni mieszkańcy wcale nie piją litrów czystej wody. W największe upały Marokańczycy wolą… herbatę z miętą i cukrem! I to się sprawdza, bowiem mięta orzeźwia, a cukier krzepi. Natomiast czysta woda pita w dużych ilościach – co często zdarza się nam, gdy jesteśmy spoceni i spragnieni – może doprowadzić do rozcieńczenia elektrolitów, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia.

Zdrowie w owocach i warzywach

Co więc pić, gdy z nieba leje się żar? Koktajle! Będzie to nie tylko sposób na orzeźwienie, ale też bardzo zdrowy pomysł na chwilę przyjemności. Zmiksowane owoce i warzywa to najlepsze źródło wody, potrzebnych mikroelementów i witamin. Koktajle mogą być także doskonałym napojem dietetycznym. Jeśli wybierzemy dobrą kombinację dojrzałych owoców, nie będziemy musieli ich słodzić. A jeśli wolimy słodsze napoje, użyjmy zdrowego cukru zawartego np. w miodzie. Koktajle można komponować samemu z ulubionych składników – mogą to być zarówno sezonowe owoce, jak i warzywa, również te, których nie podejrzewamy o to, że mogą się sprawdzić w koktajlu. Zielona pietruszka, szpinak czy jarmuż są nie tylko zdrowe, ale również świetnie smakują po zmiksowaniu. Pyszne letnie koktajle można zrobić w domu – oto kilka sprawdzonych przepisów specjalnie dla Was prezentują eksperci z restauracji Halka w Warszawie. 

Letnie nawilżenie

Smoothie ananas i mango: zmiksuj ananas, mango, dodaj syrop z cukru trzcinowego i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem.

Letnie orzeźwienie

Lemoniada arbuzowa: zrób blenderem mus z arbuza, dodaj syrop truskawkowy, wodę mineralną i syrop z cukru trzcinowego. Podawaj z kruszonym lodem.

Uspokojenie

Zimna jagodzianka: zrób blenderem mus z czarnych jagód i banana, dodaj mleko i syrop klonowy. Podawaj z listkami mięty i kruszonym lodem.

Energia

Moc pietruchy: zrób blenderem mus z natki pietruszki, dodaj sok z cytryny, miód i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem, udekoruj plasterkiem cytryny.

Witalność i regeneracja

Koktajl ze szpinakiem: zrób blenderem mus ze szpinaku, jabłka, mandarynki i banana, dodaj sok z cytryny i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem.

Zielony detoks

Koktajl z jarmużem - zrób blenderem mus z jarmużu, jabłka i ananasa, dodaj sour mix (syrop z cukru z sokiem z cytryny) i wodę mineralną. Podawaj z kruszonym lodem.