Ameryka ma swoje burgery, Niemcy wursty, a my - zapiekanki. Nie każdy wie, że to typowo polskie danie. Zapiekanki pojawiły się na naszych ulicach w latach siedemdziesiątych i do dziś można znaleźć je w prawie każdym barze z szybkimi przekąskami. Najczęściej spotykane są jednak w Krakowie i właśnie to miasto nazywa się stolicą zapiekanek. Wynika to najprawdopodobniej z galicyjskich tradycji związanych z obfitymi śniadaniami, na które serwowano kanapki. Stąd niedaleko już do współczesnej zapiekanki.

To wyjątkowo proste i smaczne danie, jednak równie łatwo można je zepsuć. O smaku zapiekanki decydują składniki. Bułka powinna być chrupiąca, ale miękka w środku. Niezwykle ważny jest ser.

Wybierając żółty ser do zapiekanki, musimy zwracać uwagę na jego jakość. Najtańszy ser przeznaczony do zapiekania łatwo się roztopi, jednak jego smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Pyszna zapiekanka musi mieć wspaniały aromat. Jeśli lubimy neutralne smaki wybierzmy tradycyjną Goudę, bardziej charakterystyczny, pikantny posmak nada ser Podlaski – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Nie możemy zapomnieć też o pieczarkach i podsmażonej cebuli – muszą być drobno posiekane i tworzyć pastę, którą posmarujemy bułkę. Obowiązkowy jest też ketchup lub inny sos, najczęściej majonezowy. W kwestii dodatków ogranicza nas tylko fantazja. Latem korzystajmy z sezonowych produktów. Będzie pysznie i zdrowo.

PRZEPIS na letnią zapiekankę z papryką

Składniki:

• 1 podłużna bułka pszenna

• 50 g startego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki

• 8 pieczarek

• 1 cebula

• papryka żółta, czerwona, zielona

• mały kwiatek brokuła

• ząbek czosnku

• Kilka plasterków chorizo lub salami

• Łyżka oliwy

Przygotowanie

Bułkę posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, aby nabrała aromatu. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, następnie ułożyć na bułce i posypać obficie serem. Papryki i kiełbaskę i brokuła pokroić i położyć na wierzchu. Zapiekankę włożyć na kilka minut do piekarnika (najlepsza będzie funkcja grill), aż ser się rozpuści. Gotową zapiekankę można polać ketchupem. Smacznego!