Orzechy na nieśmiertelność

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają. Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology potwierdza związek między spożyciem orzechów i niższym wskaźnikiem śmiertelności. Zanotowano, że osoby, które jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporne, niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety - wszystko dzięki obniżeniu podatności na groźne, śmiertelne w skutkach choroby.

Orzechy to jedne z najzdrowszych bakalii – już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci. Ważna jest jednak ich jakość, pochodzenie oraz świeżość – to wpływa na bogactwo ich składników i wartości mineralnych.

Co kryje się w orzechach?

Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu, którego w 100 g produktu jest aż 180% Referencyjnej Wartości Spożycia. Mangan jest niezwykle cenny – pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina B6 natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Z kolei potas wspiera nasze mięśnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

O jakości orzechów w największym stopniu świadczy ich wygląd. Najlepszej jakości orzechy włoskie to te najbardziej marszczone o jasnej, błyszczącej skórce. Zawierają najwięcej cennych dla organizmu składników.

Orzechy w codziennej diecie

Porcja orzechów może być doskonałą przekąską, dostarczającą jednocześnie niezbędnych wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że wiele kuchni świata swoje potrawy tworzy na bazie orzechów, np. w kuchni bałkańskiej bardzo popularnym deserem jest baklawa, w której skład wchodzą m.in. orzechy włoskie. W Indiach orzechy dodaje się do lodów, sorbetów, ciastek i puddingów, a w kuchni arabskiej orzechy i migdały stanowią podstawowy dodatek do mięs. Warto zaczerpnąć inspiracji i wykorzystać orzechy nie tylko jako dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również np. zupa z orzechów włoskich czy sałatka z kozim serem i orzechami.