PRZEPIS na lody bakaliowe

Składniki:

• 2 szklanki śmietanki kremówki

• 1 jajko

• 2 żółtka

• 1/2 szklanki cukru

• 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland

• 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)

• 3 suszone morele Bakalland

• 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland

• 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland

• 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej

• 1 łyżeczka startej czekolady deserowej

• Ulubione bakalie do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina

Przygotowanie

Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.