PRZEPIS na lemoniadę z malinami, cytryną i herbatą

Składniki:

• 200 g malin

• 2 cytryny

• 3 łyżki kompozycji „Inspiracja” marki Czas na Herbatę

• 2–3 łyżki miodu

• Kilka gałązek melisy

• 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Przygotowanie

1. Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
2. Zaparzamy herbatę w małej ilości wody*. Studzimy.
3. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.
4. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu
z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.

* Zalecany sposób parzenia:

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.