Na początek warto podkreślić jedną rzecz – zawsze warto kupować owoce sezonowe i lokalne.

Na przykład w czerwcu najlepiej wybrać truskawki, w sierpniu warto postawić na borówki, a jesienią na śliwki lub jabłka. Owoce sezonowe są wtedy najtańsze i osiągnęły swój optymalny wzrost. Szukajmy ich na niedalekim rynku, od zaprzyjaźnionego rolnika. Idealnie jeżeli pochodzą z własnego ogrodu. Owoce mają w sobie najwięcej witamin tuż po zerwaniu, a przechowywanie i transport zmniejsza ich właściwości odżywcze. Te importowane są często dodatkowo zabezpieczane substancjami chemicznymi przed zepsuciem, przez co częściej powodują reakcje alergiczne. W transporcie często tracą na wartościach odżywczych i smaku. Tak więc latem wybierzmy raczej czereśnie ze straganu, niż pomarańcze lub banany.

Każdy z nas ma swoje ulubione owoce. Najbardziej popularne do ciasta są zazwyczaj lekko kwaśne: truskawki i porzeczki np. do ciasta jogurtowego, a rabarbar do drożdżowego. Maliny i borówki idealnie komponują się z tartą. Częstym kłopotem przy pieczeniu ciasta z owocami jest ich opadanie na dno. Aby temu zapobiec, warto zastosować prosty trik. Przed wyłożeniem owoców na ciasto, obtoczmy je w mące – ziemniaczanej i pszennej. Wystarczy przesiać obie mąki przez sitko, bezpośrednio na owoce. Innym sposobem jest ułożenie owoców na dno formy i wylanie ciasta. Po upieczeniu odwróćmy blachę do góry spodem, a truskawki czy czereśnie znajdą się na górze wypieku.

Drugą zmorą amatorów domowych wypieków jest zakalec. Aby go uniknąć, pamiętajmy o kilku ważnych sprawach. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć je z lodówki nawet dwie godziny przed pieczeniem. Suche składniki powinniśmy przesiać, zwłaszcza mąkę, by wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza. I co najważniejsze – ciekawscy nie otwierają piekarnika w trakcie pieczenia!

PRZEPIS na błyskawiczne ciasto jogurtowe z truskawkami:

Składniki (w temperaturze pokojowej):

• 250 g mąki

• 2 duże jajka

• 6 łyżek cukru

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

• 125 g margaryny Palma

• 300g jogurtu greckiego

• 250 g truskawek

• 250 g rabarbaru 

• cukier puder do posypania

Przygotowanie

Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę i jogurt. Gęste ciasto przelej do blachy. Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Owoce obtocz wcześniej w łyżce mąki. Piecz ok. 50 min. w temperaturze 160 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem. Smacznego.