PRZEPIS na bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Składniki:

• bakłażan - 2 średnie sztuki

• mięso mielone – 500 g

• cebula - 2 średnie sztuki

• papryka świeża - 1 szt.

• czosnek - 4 ząbki

• natka pietruszki - ½ pęczka

• pomidor - 2 szt.

• sól, pieprz do smaku

• ser żółty – 200 g

• sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak

Przygotowanie

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego
w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 - 50 minut.
Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym.