PRZEPIS na lody domowej roboty

Składniki:

• 15 dkg świeżych truskawek

• 2 jaja

• szczypta soli

• 12 dkg cukru pudru

• 300 ml kremowej śmietanki

• 2 opakowania Chrupiące Plasterki Truskawki Crispy Natural

• Łyżka masła do podsmażenia

Przygotowanie

Świeże truskawki kroimy na plasterki i delikatnie podsmażamy na maśle, by zmiękły. Studzimy. Białka jajek ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dosypujemy połowę cukru i ubijamy do otrzymania jednolitej masy. W drugiej misce ucieramy żółtka z resztką cukru. W trzecim pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno. Wszystkie masy łączymy w jedną i dodajemy truskawki i pokruszone Chrupiące Plasterki Truskawki Crispy, które przełamią słodycz lodów. Gotową masę wlewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc.