PRZEPIS na zupę krem z marchwi z nutą limonki

Składniki:

• 700 g marchwi

• 1 mała cebula

• sok wyciśnięty z 3 limonek

• 1 cm imbiru (drobno startego)

• 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

• ok. 500 ml filtrowanej wody BRITA

• łyżka śmietany 18%

• sól, pieprz – do smaku

• świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji

Przygotowanie

Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek. Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.