PRZEPIS Grzegorza Łapanowskiego na chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki:

• 4 szklanki maślanki lub kefiru

• 1 szklanka filtrowanej wody BRITA

• 1 pęczek botwinki

• 1 burak

• 1 ogórek

• 1/2 pęczka rzodkiewki

• 1/2 pęczka koperku

• 2 ząbki czosnku

• rukiew wodna

• sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.