Botwina wykorzystywana była w kuchni w IV w. p.n.e.! Nie bez powodu już w starożytności ludzie docenili jej działanie. Młode liście buraka zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenu. Jak wiadomo jest to hormon piękna i młodości. Dodatkowo buraczane liście odtruwają organizm, przyspieszają przemianę materii i łagodzą objawy zgagi. Potrawy z młodą botwiną mogą mieć zbawienny wpływ na organizm szczególnie po zimie.

Wiosną potrzebujemy wielu cennych składników, których zapasy straciliśmy podczas zimy. Warzywa dostarczą nam mnóstwa witamin i pierwiastków mineralnych. Warto łączyć je np. z żółtym serem, który dodaje energii i jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Botwina zawiera substancje, które łagodzą nerwy, natomiast w żółtym serze oprócz witamin A, D i witamin z grupy B, znajduje się tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Wiosenny czas świeżych warzyw warto wykorzystać w kuchni. Można zorganizować tematyczne dni, w których jeden składnik będzie królował na naszych stołach. Dzień z botwinką proponujemy zacząć zdrowymi i pożywnymi placuszkami z dodatkiem cukinii i żółtego sera. Aby oszczędzić czas, możemy przygotować je wieczorem, dzień wcześniej.

Cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem na śniadanie - PRZEPIS

Składniki:

• 2 średnie cukinie

• duża garść botwiny (razem z gałązkami)

• 50 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki

• 2 jajka

• 4 łyżki mąki

• 3 łyżki oleju

• sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Smacznego!