Koktajl jest też doskonały dla dzieci, które zazwyczaj stronią od warzyw i owoców. Dzięki jego ciekawej formie, świetnemu kolorowi i słodkiemu smakowi można do dziecięcego menu przemycić nawet szpinak! Oprócz świeżych składników bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* truskawki, które nie tylko dodają oryginalności, pysznego smaku, porcji dodatkowych naturalnych witamin i pięknie prezentują się jako ozdoba, ale także świetnie przełamują konsystencję koktajlu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, słodką witaminową niespodzianką.

PRZEPIS na zielony koktajl

Składniki na 3 porcje

• 2 średnie banany

• 1 dojrzałe mango

• Szpinak - 2 duże garści

• łyżka białego łuskanego sezamu ( plus szczypta do posypania na wierzch )

• odrobina wody ( wg uznania do rozcieńczenia )

• garść puffingowanych* truskawek ( Puffins ) do posypania na wierzch

Przygotowanie

Obrać banana i mango, zmiksować razem ze szpinakiem i sezamem. Rozcieńczyć odrobiną wody, jeszcze raz zmiksować i przelać do szklanek. Na koniec koktajl posypać puffingowanymi truskawkami i odrobiną sezamu. Gotowe! Smacznego!

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!!!

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

• 169 kcal

• białko – 2,4 g

• węglowodany – 33,4 g

• tłuszcz – 2,4 g

Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.