PRZEPIS na makaron papardelle w kremowym sosie z sera pleśniowego ze szparagami i grillowaną piersią z kurczaka

Składniki:

• 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie czosnku tymianku soli oraz pieprzu

• 1 cebula pokrojona w kostkę

• 1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej

• 1 łyżka uprażonych orzeszków Pini

• 100 g sera pleśniowego

• 100 ml białego wytrawnego wina

• 2 ząbki czosnku

• 200 g makaronu papardelle

• 200 ml śmietany 36%

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• 80 g sera parmezan w płatkach

• garść posiekanych pomidorów suszonych

• gałka muszkatołowa

• pęczek zielonych szparagów

• pieprz biały mielony, sól

Przygotowanie

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino idodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry a całość posypać płatkami sera parmezan.