PRZEPIS na sałatkę z grillowaną piersią kurczaka z grzankami i pomidorem

Składniki:

• 1 główka sałaty rzymskiej

• 1 łyżka sera parmezan

• 2 filety anchois

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki jogurtu naturalnego

• 2 łyżki kaparów z zalewy

• 2 łyżki majonezu light

• 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego

• 4 łyżki oliwy

• 60 g sera parmezan w płatkach

• 8 kromek bagietki

• miąższ z 4 pomidorów

• pieprz

• sok z 1/2 cytryny

• sól

Przygotowanie

Piersi z Kurczaka Zagrodowego natrzeć oliwą z oliwek, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu, wystudzić i pokroić w plastry. Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił). Liście sałaty wymieszać z majonezem, jogurtem, drobno startym serem parmezan, dodać 2 filety anchois, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Udekorować kaparami, ułożyć na talerzach razem z plastrami Kurczaka Zagrodowego i podawać razem z ciepłymi grzankami.