PRZEPIS na lasagne

Składniki:

• 12 płatów lasagne Primo Gusto

• 50 dag mielonego mięsa

• 2 łyżki masła

• 1 drobno posiekana cebula

• 1 puszka pomidorów w kawałkach Tomatera 400g

• 1 ½ szklanki białego wina

• oliwa z oliwek Melissa Primo Gusto Pomace

• liść laurowy

• sól i pieprz

• bazylia i oregano

Przygotowanie

Podsmażyć na rozgrzanej oliwie cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach Tomatera, posiekaną bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Następnie odkryć i dusić kolejne 10 minut. Osobno przygotować sos beszamelowy.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Ułożyć 3-4 warstwy składające się z: płat lasagne, farsz, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Na koniec całość przykryć płatem lasagne, posmarować pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 30 minut, w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i udekorować świeżą bazylią.

Sos beszamelowy:

Na małym ogniu garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 90 min

Porcje: 8