PRZEPIS na zupę krem z groszku 

Składniki:

• 2 sztuki Bulionetki warzywnej Knorr

• połowa pora

• 2 cebule

• 4 ziemniaki

• pół pęczka mięty

• sok z cytryny

• 1 opakowanie groszku ptysiowego

• 1 łyżka cukru

• sól i pieprz do smaku

• 3 łyżki oleju

Przygotowanie

1. Cebule pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby samodzielnie się rozmroził.

2. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru.

3. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Zagotuj.

4. Dodaj Bulionetkę Knorr i całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 15 minut.

5. Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.

6. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!!!