- Kupując makaron, należy zwrócić uwagę na jego skład, cenę i wygląd. Powinien być jednobarwny, cały, niepokruszony i niepołamany – mówi Agnieszka Landa, właścicielka warszawskiej restauracji Włoska Knajpa. – To znaki świadczące o jego jakości. Makaron jajeczny ponadto nie powinien mieć jaskrawo-żółtej barwy. Wskazuje to na dodanie jednego z barwników – beta-karotenu lub kurkumy - dodaje.

Jaki makaron wybrać?

We Włoszech istnieje ponad 350 rodzajów makaronu. Do każdego z nich w zależności od kształtu dobiera się odpowiedni sos (gładki sos najlepiej smakuje z długimi makaronami, cięższe łączy się z zaginanymi). Tak więc spaghetti zazwyczaj serwuje się z sosem bolońskim, linguine (płaskie spaghetti) podaje się z owocami morza. Do zup pasują farfalline (kokardki) i ditalini (krótkie rurki). Tagliatelle i fettuccine (wstążki różnej szerokości) podawane są zazwyczaj z sosami na bazie sera lub pomidorów, a penne i fusili (świderki) z sosami śmietanowymi. Do zapiekania warto wykorzystać lasagne, cannelloni (duże rurki) bądź conchiglioni (duże muszle).

Jak właściwie ugotować makaron?

Do ugotowania idealnego makaronu (al dente) należy zagotować 1l wody na każde 100g pasty. Po zagotowaniu wody, a przed wrzuceniem makaronu, do garnka trzeba dodać sól (1 łyżeczka gruboziarnistej na każdy litr wody). Do wody nie dodajemy oliwy! To częsty błąd – uniemożliwia wchłanianie sosu, a przez to potrawa traci na smaku. Dodawać można ją tylko do gotujących się płatów lasagne. Sklejaniu zapobiegniemy, co kilka minut mieszając makaron.

Czas gotowania makaronu zależy od jego składu i rodzaju. Typowy włoski makaron z mąki pszennej gotuje się około 8-12 minut, a z mąki z pełnego ziarna 12-15 minut. Świeży makaron potrzebuje znacznie mniej czasu – zazwyczaj 3-5 minut. Tuż przed końcem gotowania do garnka można dodać szklankę zimnej wody, aby przerwać wrzenie. Makaron należy odcedzić, ale odradza się przelewanie go wodą – w ten sposób wypłukuje się skrobię, która nadaje mu sprężystość i smak.

Jeżeli mamy więcej czasu, zamiast kupowania makaronu, warto przygotować własny. Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy, ale również zdrowszy. Jak przygotować domową pastę?

Makaron (przepis restauracji Włoska Knajpa)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę i sól zagnieść z jajkami. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji nieco twardszej od plasteliny (w razie potrzeby można dodać do niego odrobinę wody). Następnie należy wstawić je do lodówki na ok. 20-30 min. Po tym czasie można przystąpić do formowania makaronu. Warto wykorzystać do tego specjalną maszynę, ale bez większych problemów poradzimy sobie wykorzystując wałek i nóż. Aby uzyskać tagliatelle, wystarczy rozwałkowany jak najcieniej placek posypać mąką, zwinąć w luźny rulon, a następnie pokroić w paski o grubości 1 cm.

W zależności od tego, ile makaronu chcemy przygotować, możemy zmieniać ilość składników. Należy jedynie zachować proporcje – 1 jajko na 100 g mąki. Ciasto makaronowe bardzo szybko wysycha, warto zagnieść je na krótko przed gotowaniem. Aby urozmaicić potrawę, możemy dodać do ciasta składniki barwiące. Szafran sprawi, że makaron wyda się bardziej żółty, kolor zielony uzyskamy przez dodanie zmielonego szpinaku, a barwę czerwoną przez połączenie ciasta z puree z buraka.