Jedz lokalnie, myśl globalnie

Powyższe zdanie najlepiej wyjaśnia definicję słowa locavore. To termin, który rozpoczął karierę niemal dekadę temu, kiedy został uznany słowem roku amerykańskiego słownika Oxford. Już wtedy na świecie panowała moda na zdrową żywność. Jednak samo zapewnienie sprzedawcy, że towar jest ekologiczny, nie znaczy, że tak jest. Nawet na miejskich bazarkach możemy spotkać różne produkty, takie jak owoce i warzywa, które przebyły bardzo długą drogę. Nie kierujmy się zatem, przy wyborze produktów tylko kryterium „eko”. Idea locavore polega na kupowaniu produktów, które pokonują krótką drogę od producenta do sprzedawcy. Kupując warzywa, owoce lub sery od lokalnego dostawcy nie tylko go wspieramy, ale mamy pewność, że będziemy mogli cieszyć się naturalnym aromatem, które posiadają te produkty. Takie składniki idealnie komponują się z makaronem lub kaszą i razem tworzą wspaniałe smaczne i zdrowe danie.

Azja króluje

Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większe grono fanów. O dużej popularności kuchni ze Wschodu zadecydowała jej elastyczność. Będziemy coraz częściej jeść dania kuchni azjatyckiej, wietnamskiej, koreańskiej a także będziemy łączyć orientalne smaki i aromaty z naszymi narodowymi daniami. Kapusta pekińska w połączeniu z czosnkiem, papryczkami chilli, cebulą, krewetkami lub innymi owocami morza to składniki popularnego w kuchni koreańskiej kim chi. Przewiduję, że dużą popularnością będą cieszyć się dodatki takie jak sosy i pasty, które można połączyć z naszymi daniami kuchni polskiej. Na polskich stołach zagoszczą sos sojowy, rybny nam pla (równie popularny w Azji jak sos sojowy) i pasta miso (zawierająca dużą ilość białka, witamin oraz substancji mineralnych). Uważam, że azjatyckie smaki idealnie współgrają z makaronami oraz dobrze nam znanymi dodatkami. Warto zauważyć, że Polacy coraz częściej eksperymentują w kuchni, dzięki czemu mogą poznać nowe i zaskakujące smakiem połączenia.

Makaron wciąż na topie

Makaron możemy już spotkać niemal w każdym polskim domu. Łatwość w przygotowaniu dań na jego bazie sprawia, że coraz więcej osób, łączących rolę rodzica z karierą zawodową, wybiera dania na bazie makaronu. Na wybór makaronu składa się również wzrost świadomości kulinarnej Polaków. Oferta makaronów jest na tyle bogata, że makaronów możemy użyć zarówno do przygotowania szybkiego, codziennego obiadu, jak i przy okazji uroczystej, wykwintnej kolacji. Makaron daje nam mnóstwo ciekawych możliwości kulinarnych.

Kuchnia wegańska i wegetariańska

Czy to z przyczyn zdrowotnych, społecznych czy z przekonań, kuchnia wegetariańska i wegańska zaczyna królować na polskich salonach. Coraz częściej ludzie będą szukać proteinowej podstawy posiłku właśnie w warzywach. Jednak równocześnie odejdą od typowego sojowego kotleta. Wśród składników, królujących w menu wegetarian i wegan znajdą się m.in. kasze, komosa ryżowa i przede wszystkim warzywa. Popularne będą również własne wytwory – np. owocowe chlebki lub hummus. Kasza, podobnie jak makaron, przeżywa swój renesans. Na bazie różnych typów kaszy możemy wyczarować naprawdę niecodzienne dania.

Powrót do korzeni

I to dosłownie, ponieważ utrzyma się tendencja, która zaczęła się już 2 lata temu. Powrót do dawnych warzyw korzeniowych, takich jak brukiew, pasternak, czy fioletowa marchew (to jej pierwotny kolor). Ich popularność wiąże się także ze wzrostem zainteresowania kuchnią wegetariańską i wegańską. Podobnie jak i w punkcie powyższym, ich świetnym uzupełnieniem będą produkty pszenne – kasze i makarony, które razem stworzą zdrowy i smaczny posiłek.

Pamiętajmy, że trendy pozwalają nam poznać nowe smaki i produkty, o których istnieniu często nawet nie wiedzieliśmy. Dlatego zachęcam podczas następnej wizyty w sklepie lub na bazarku do sięgnięcia po produkty, których dotychczas nie używaliśmy w naszej kuchni. Taka „odwaga” to pierwszy krok do poszerzania swoich umiejętności, a także intrygująca kulinarna przygoda.