Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem - PRZEPIS

Składniki:

  • 300 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bagietka

Przygotowanie

Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę. Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.