Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami - PRZEPIS

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
  • 4 sardele z puszki (około 15 g)
  • 15 g kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Tuńczyka, sardele i kapary odsączamy. Ryby i połowę kaparów przekładamy do blendera i rozdrabniamy Powstałą pastę przekładamy do miski. Mieszamy z łyżką majonezu oraz pozostałymi kaparami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do farszu dodajemy żółtka, mieszamy i nadziewamy masą białka.

Jajka można przygotowywać również z pastą warzywną, grzybami czy orzechami, ale także z serem, mięsem czy rybą. Szczególnie smaczne okazują się, gdy ich nadzienie jest dosyć wyraziste.