PRZEPIS na babeczki jaglane ze śliwką

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 słoiczek jesiennej śliwki Primavika

Przygotowanie

Kaszę jaglaną opłukać na sicie. Wsypać do garnka i prażyć przez chwilę. Dodać mleko, bakalie, wiórki kokosowe i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza będzie miękka. Można dosłodzić do smaku miodem. Przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek. Deser jesienna śliwka podgrzać w rondelku i przed podaniem polać nim babeczki. Gotowe!