PRZEPIS na makowiec inaczej czyli ciasto makowo-jabłkowe

Składniki:

  • Mak (300 g)
  • Jabłka (300 g)
  • Kasza Manna Lubella (8 łyżek)
  • Masło (300g)
  • Cukier (300g)
  • Jajka (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • Gorzka czekolada (200g)
  • Śmietanka kremówka (100 ml)
  • Wiórki kokosowe
  • Rodzynki (50 g)

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niego żółtka. Do masy maślano-jajecznej dodajemy mak, starte na grubej tarce jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia i rodzynki.

Białka upijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Kiedy się upiecze, odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę zagotowujemy, wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy na wyłączonym gazie do momentu, aż się rozpuści. Pokrywamy ciasto polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.