Gęsta zupa z makaronem i pesto - PRZEPIS

Składniki na 4 osoby:

  • 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta
  • słoiczek sosu pesto z bazylią Grand'Italia
  • 100 g makaronu małe muszelki Arrighi
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 drobno posiekana marchewka
  • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
  • 100 g kawałeczków boczku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 2 ziemniaki
  • 150 g białej fasoli z puszki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli,a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią.