Cóż innego osłodzi nam mroźne zimowe wieczory, jak nie aromatyczna gorąca czekolada? Bez wątpienia jest to napój, który o tej porze roku cieszy się największą popularnością. Możemy przygotować go na wiele sposób, wzbogacając różnymi dodatkami.

Czekolada korzystnie wpływa na samopoczucie oraz poprawę funkcjonowania organizmu. Wynika to z jej walorów smakowych oraz ogromnych pokładów magnezu i wapnia. W organizmie uwalniania się endorfina i serotonina, odpowiadające za dobry nastrój i mające właściwości przeciwdepresyjne. To właśnie sprawia, że jest słodyczą, której niewielu potrafi się oprzeć. Wyjątkowy smak czekolady polega na tym, że można ją wykorzystywać wielu potrawach i otrzymywać nietypowe połączenia smakowe.

Wraz z Grzegorzem Łapanowskim, znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, serwujemy dziś przepis na czekoladę z odrobiną pikanterii – sosem TABASCO®. Idealna dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Smacznego!

Gorąca czekolada z sosem Tabasco® - PRZEPIS

Składniki:

  • 5 g gorzkiej czekolady
  • 250ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 krople sosu TABASCO®
  • skórka z połowy pomarańczy

Przygotowanie

1. Wlej do rondla mleko, śmietankę, miód oraz skórkę z cytryny. Postaw na gazie i zagrzej. Pamiętaj o tym, aby nie zagotować całości.

2. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i dodaj do zagrzanego mleka ze śmietanką i ściągnij całość z ognia. Mieszaj intensywnie, aby czekolada rozpuściła się. Wyciągnij skórkę z cytryny.

3. Na koniec dodaj cynamon oraz sos TABASCO®.

4. Rozlej całość do filiżanek i podawaj gorące.