Barszcz czerwony z TABASCO® - PRZEPIS

Składniki:

Zakwas na barszcz:

  • 6 średnich buraków
  • 1 duża główka czosnku
  • 3 kromki razowego żytniego chleba
  • Sos TABASCO®
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 10 goździków
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • Pół pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

Barszcz:

  • 1-1,5 l lekkiego bulionu warzywnego
  • 2-3 ugotowane buraki
  • Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • Opcjonalnie: cukier, sól, pieprz

Przygotowanie

Zakwas na barszcz: Buraki umyć, obierać, pokroić w cienkie plastry i wrzucić do 3 litrowego słoja. Główkę czosnku podzielić na ząbki (nie obierać). Wlać sporą ilość sosu TABASCO®. Imbir pokroić w cienkie plasterki i dorzucić do słoja razem ze świeżą kolendrą. Na wierzchu ułożyć kromki razowego chleba. Cukier i sól wymieszać z 3 litrami przegotowanej chłodnej wody i zalać nią zawartość słoja. Przykryć go lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny. Przecedzić.
Barszcz: Zagrzać bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do bulionu. Gotować kilka minut na małym ogniu, tak żeby buraki oddały jak najwięcej smaku i koloru. Wlać sporą ilość zakwasu. Zagotować i wyłączyć (zbyt długie gotowanie pozbawi barszcz koloru i smaku). Doprawić ewentualnie cukrem, solą i pieprzem. Przecedzić.