Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym Kikkoman i pieczonymi orzechami- PRZEPIS

Składniki:

  • Garść kurek
  • Garść świeżych podgrzybków
  • Kilka świeżych pieczarek
  • Garść suszonych borowików
  • Kawałek masła
  • 80 ml śmietana 30 %
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Garść orzechów laskowych
  • Natka pietruszki
  • Olej rydzowy 
  • Czarny pieprz

Przygotowanie

Grzyby suszone namoczyć na godzinę w zimnej wodzie. Ugotować, wywar zachować. Świeże grzyby dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótko na maśle. Dodać pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłożyć). Podlać białym winem, po krótkiej chwili wlać wywar z prawdziwkami i około pół litra wody. Gotować kilkanaście minut. Całość zmiksować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odłożone grzyby pokroić na cienkie paski. Przesmażyć krótko na maśle, do momentu aż się ładnie skarmelizują. Układać po kilka plasterków na każda porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skropić jeszcze kilkoma kroplami oleju rydzowego.