Kulinarną wizytówką włoskiej kuchni jest bogata gama dań z dodatkiem sosu pomidorowego i żółtego sera. Taką potrawą jest cannelloni – makaron w kształcie rurek, jeden ze specjałów włoskiej kuchni.

W tradycyjnej wersji napełnia się go mięsem mielonym. Jednak farsz do cannelloni daje spore pole do popisu – możemy go przyrządzić według własnych upodobań i wybranych składników. Makaronowe rurki można napełnić np. nadzieniem ze szpinaku z dodatkiem żółtego sera. Nieodłącznym składnikiem tej potrawy jest właśnie żółty ser, pod którym zapiekamy cannelloni. Powinniśmy użyć takiego, który będzie się dobrze topił i ciągnął oraz podkreślał smak potrawy. Najlepiej wybierać twarde i dojrzałe sery żółte, które łatwo rozpuszczą się podczas obróbki termicznej, do takich należy Gouda MSM Mońki lub ser Podlaski – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Cannelloni nadziewane szpinakiem i zapiekane serem żółtym

Składniki:

  • 500 g szpinaku (może być mrożony)
  • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać z lekko przestudzonym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!