Smaczne, zdrowe, polskie!

Choć dla niektórych pieczarki istnieją kulinarnie jedynie jako dodatek do pizzy, grzyby te są niezwykle uniwersalne. Stanowią znakomite uzupełnienie wielu dań: pieczonych mięs, zapiekanek, a krokiety z pieczarkami i kukurydzą to oryginalna alternatywa dla tych z mięsem lub kapustą. Idealnie wpisują się również w imprezowe menu – duszone w winie lub obsmażone w delikatnej panierce są smakowitą i treściwą przekąską. Obok wielu możliwości ich sporządzenia, warto sięgać po nie również dla ich właściwości zdrowotnych. Udowodniono, że pieczarki wspomagają metabolizm, zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka i witamin. Poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Co jeszcze? Dzięki sporej zawartości witaminy D, spożywanie pieczarek uzupełnia jej niedobór w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych.

S.O.S – ratunek o smaku pieczarkowym!

Pieczarki gwarantują prosty w przyrządzaniu, smaczny i zdrowy dodatek, dlatego warto włączyć je do naszego menu. W pół godziny możemy upiec pyszne pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem. Tyle samo czasu potrzebujemy na przygotowanie piersi z kurczaka
z tymi aromatycznymi grzybami. Niestety, czasem nie mamy nawet tych 30 minut. Wyprawienie dzieci do szkoły, praca, codzienne obowiązki – kiedy w nawale zajęć trudno znaleźć czas na ugotowanie pełnowartościowego posiłku, warto sięgnąć po gotowe rozwiązania. W kuchni warto mieć w zanadrzu słoiczek sosu pieczarkowego.

Jeśli chcemy szybko przygotować danie, które dostarczy potrzebnych wartości odżywczych, ugotujmy kaszę, ryż lub makaron i podajmy z gęstym sosem pieczarkowym – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. – Lekko pikantny sos z pieczarkami to znakomita propozycja na szybkie i pożywne danie. Można go podgrzewać, a nawet gotować i zapiekać, co dodatkowo wyeksponuje jego walory. Postawmy na produkt bez konserwantów, żeby bez obaw wykorzystywać go do posiłków dla siebie i dzieci – zaznacza Urszula Giża.

Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek – znakomicie nadaje się również do pieczeni, pulpetów, zrazików, placków ziemniaczanych, klusek i ziemniaków.

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym - PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml wody
  • sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
  • 250 g kurek mrożonych lub świeżych
  • 6 średnich pieczarek
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki
  • sos pieczarkowy Tarsmak
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

Smacznego!