Dzięki intensywnemu bukietowi smakowemu i pobudzającym właściwościom, kawa stała się dla większości z nas nieodłącznym towarzyszem codziennych zajęć. Choć analiza rynku wykazuje, że coraz większą popularność zdobywają kawiarnie, wciąż najchętniej spożywamy ją w domu. Po małą czarną sięgamy, aby się zregenerować i zrelaksować. Często też chcemy delektować się jej niepowtarzalnym smakiem. Stajemy się coraz bardziej świadomi swoich preferencji i chętnie decydujemy się na kulinarne eksperymentowanie. Klasyczne espresso, delikatne latte macchiato czy deserowa mocha zastępują tradycyjną kawę parzoną, która do niedawna królowała w polskich domach. Bez względu na to, jaką kawę lubimy, ważne, aby cechował ją intensywny aromat i zbalansowany smak. Efekt ten uzyskamy dzięki odpowiedniemu przygotowaniu napoju. Co może okazać się przydatne?

Południowa gwarancja smaku

Najpopularniejsze włoskie urządzenie do parzenia kawy to nie wyszukany ekspres automatyczny, ale prosty, wykonany z aluminium przyrząd. Kafetiera, bo o niej mowa, służy do przygotowywania naparu metodą ciśnieniową. Składa się ona z podstawy, gdzie znajduje się zaworek bezpieczeństwa, sitka i lejka oraz górnego czajniczka z uchwytem.

Do dolnej części kafetiery nalewamy wody do poziomu poniżej zaworka. Następnie nasypujemy do sitka świeżo zmieloną kawę, nie ubijając jej i nie ugniatając. Zbiorniczek umieszczamy na podstawie urządzenia – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Skręcamy kafetierę i stawiamy ją na palniku. Proces zaparzania powinien trwać od 4 do 7 minut – dodaje ekspert.

W tym czasie, pod wpływem wytworzonego ciśnienia, wrząca woda przesącza się przez zmieloną kawę i wypływa do górnego czajnika. Standardowe modele pozwalają na przygotowanie dwóch porcji naparu na raz, jednak na rynku dostępne są również większe objętościowo modele. Cechuje się on głębokim smakiem i aromatem, co sprawia, że idealnie sprawdza się nie tylko jako espresso, ale również baza do napojów z dodatkiem mleka. Wśród zalet kafetiery wyróżnia się również niska cena oraz kompaktowe wymiary umożliwiające zabranie urządzenia np. na wakacje lub wyjazdy. Należy jednak pamiętać o czyszczeniu jej po każdorazowym użyciu. Dłuższą żywotność zapewni także korzystanie z przegotowanej lub filtrowanej wody, dzięki której unikniemy osadzania się kamienia.

Aromat zamknięty w kapsułce

Choć dużą popularnością w restauracjach i dużych biurach cieszą się ekspresy automatyczne, w warunkach domowych doskonale sprawdzą się warianty kapsułkowe. Wśród ich atutów wyróżnia się niska cena i intuicyjność obsługi, która ułatwia użytkowanie wszystkim domownikom. Modele tego typu są również proste w utrzymaniu czystości. Nie wymagają usuwania resztek niezużytej kawy lub osadów z mleka. Trzeba jednak pamiętać o ich odkamienianiu. Powinniśmy przeprowadzić je po zaparzeniu ok. 400 napojów lub po upływie 6 miesięcy.

W kapsułce znajduje się kawa podobna do tej przygotowanej w kolbie do zaparzenia w ekspresach ciśnieniowych. Jest ona odpowiednio zmielona i uciśnięta – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Pozwala to na uzyskanie espresso o wysokiej jakości, porównywalnego do tego, jakie serwowane jest w kawiarni. Dodatkowo, dzięki hermetycznemu zamknięciu próżniowemu, przechowywana kawa nie traci smaku i aromatu – dodaje ekspert. Na bogaty smak zaparzonej kawy wpływa również ciśnienie. Przy podejmowaniu decyzji warto więc sprawdzić czy utrzymuje się ono na poziomie 19 bar.

ABC przygotowania kawy

Obok niezbędnych akcesoriów, w prawidłowym przygotowywaniu kawy ważne jest również przestrzeganie zasad parzenia. W procesie tym należy wykorzystywać tylko świeżo zmieloną mieszankę, która zagwarantuje powstanie aromatycznego i pobudzającego napoju oraz świeżą, najlepiej filtrowaną wodę. Nie wskazane jest używanie wody mineralnej, zawierającej różne minerały, które pozostawiają osad i tworzą kamień w ekspresach. Ważne jest również precyzyjne odmierzenie ilości potrzebnego produktu – na jedną filiżankę wystarczy ok. 7  - 8 g kawy. Jeśli kupujemy mieszankę mieloną warto sprawdzić czy jest ona odpowiednia do naszego sposobu parzenia – inaczej powinno być zmielone ziarno do kafetiery, a inaczej do ekspresu kolbowego.

Informacji tych można szukać na stronie internetowej producenta, opakowaniu kawy lub ulotce dodawanej do zakupu - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti.

Decydując się na przygotowanie naparu z dodatkiem mleka, warto zadbać o to, aby było one ciepłe. W ten sposób unikniemy szybkiego ochłodzenia napoju. Podobny efekt uzyskamy dzięki podgrzaniu filiżanek.