Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem francuskim i sosem sojowym Kikkoman - PRZEPIS autorstwa Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
  • Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
  • 1-2 średnie, białe cebule
  • Kilka łodyg selera naciowego
  • Mała puszka pomidorów pellati
  • 1-2 średnie marchewki
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie

Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.