Decydując się na ugotowanie zupy przede wszystkim, oszczędzamy czas i pieniądze (to jedno z tańszych dań). Poprzez wybór określonych składników mamy też możliwość samodzielnego decydowania o jej smaku i gęstości.

Ciekawą alternatywą dla zagęstników takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyska idealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dodając serek topiony, pamiętajmy, aby dokładnie rozpuścić go w wywarze. Smakowitym dodatkiem do takiej warzywnej zupy będą cieniutkie chipsy z buraka – podpowiada Ewa Polińska.

Krem warzywno-serowy z chipsami z buraków - PRZEPIS

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 pietruszki
  • 300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • rosół lub woda
  • 2 czerwone buraki

Przygotowanie

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.

Chipsy

Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3 - 4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.