Leczo z bobem - PRZEPIS

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • 1 łyżka sosu piri-piri
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu piri-piri (np. Tarsmak). W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przeleć do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.