Zupa dyniowa - PRZEPIS

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
  • dynia - ok. 1 ½ kg
  • cebula - 2 średnie szt.
  • kapary z zalewy - 1 łyżka
  • płatki chilli - ¼ łyżeczki
  • olej - 3 łyżki
  • słodka śmietanka - 100ml
  • woda
  • sól do smaku

Przygotowanie

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.

2. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

3. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.

4. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.

5. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.

6. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.

7. Podajemy z makaronem.

ZOBACZ inne przepisy na dynię: Chlebek z dynią >>>

ZOBACZ inne przepisy na zupy: Rozgrzewający krem warzywno-serowy >>>

Co zdrowego ma w sobie dynia? CZYTAJ o jej wartościach odżywczych >>>