Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym - PRZEPIS

Składniki dla 2 osób:

  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 340 g masła orzechowego Primavika
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 3 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 2 cukinie
  • 3 duże marchewki
  • 1 bakłażan
  • 4 słodkie ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • świeża kolendra
  • cząstki limonki

Przygotowanie

Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać przygotowanym wywarem z masłem orzechowym i dusić aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów. Danie podawać z ryżem, posypane posiekaną kolendrą i cząstkami limonki ułożonymi na wierzchu.

Jeśli chcielibyście zobaczyć "na żywo", jak przygotować to egzotyczne danie, w serwisie Youtube dostępny jest film instruktażowy.