Toskania, Umbria i Apulia, to te regiony Włoch, które słyną, między innymi, z wyśmienitej oliwy. Podczas pobytu w malowniczej Toskanii, warto odwiedzić maleńką miejscowość Magliano w regionie Grosetto. Rośnie tam szerokie na 4 metry Olivo della Strega, czyli „drzewo oliwne czarownicy”, a jego wiek szacuje się na prawie 3,5 tysiąca lat. To drzewo z niezwykłą historią, jako, że zgodnie z folklorem pogańskim, wokół niego tańczyły wszystkie czarownice z regionu. Tańce były tak szaleńcze, że gałęzie drzewa poskręcały się i splotły. W noc świętojańską było to też miejsce spotkań faunów i centaurów. Jeśli tkwi w nas dusza prawdziwego fauna, czas na mocno pikantne włoskie danie z oliwkami, o nieco kontrowersyjnej historii.

Spaghetti alla puttanesca - PRZEPIS

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów obranych ze skórki, bez pestek, posiekanych w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 fletów anchois
  • 50 dkg makaronu spaghetti
  • 1,5 siekanej drobno papryczki chili
  • 3 łyżki kaparów
  • 20 dkg czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie

W czasie, gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek i dodajemy kolejno posiekane drobno filety anchois i papryczkę chili. Po ok. 7 minutach dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Następnie czas na posiekane w plasterki oliwki i kapary, które trzymamy na ostrym ogniu przez kolejne 5 minut. Na ostatnią minutę dodajemy do sosu siekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu mieszamy na patelni z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy pozostałą natką pietruszki.