Olivada - rodem z Hiszpanii

Jak podają źródła, sam cesarz Hadrian nakazał wybijać monety z gałązką oliwy i inskrypcją „Hispania’’. Dzisiaj szacuje się, że w Hiszpanii rośnie ok. 230 mln drzewek oliwnych, a sama Andaluzja i szczególnie region Jaén odpowiedzialne są za ponad połowę całej produkcji. Andaluzja jest dumna ze swojej oliwy, do tego stopnia, że corocznie organizuje się tam festiwale oliwy i oliwek. Niezwykle malownicza fiesta oliwek organizowana jest w Martos, w prowincji Jaén i kończy się rozdawaniem hoyo aceitunero, poczęstunku, który składa się z tradycyjnego pożywienia zbieraczy: bochenka chleba, flaszki oliwy, oliwek, solonego dorsza i wody. Jednak tym razem na przystawkę, proponujemy olivadę, czyli pastę z oliwek.

Olivada - PRZEPIS

Składniki:

  • 20 dkg czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Przygotowanie olivady jest wyjątkowo proste – siekamy drobniutko, lub w wersji szybkiej, miksujemy wszystkie składniki. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy, by uzyskać jednorodną masę i odstawiamy na dzień do lodówki. Podajemy z bagietką lub ciabatą. Smakuje świetnie też z serem mozzarella i pomidorami, z twardym serem manchego lub z serem kozim. Zamiast czarnych oliwek można też użyć ich zielonej odmiany.