- Do tego typu dań wybierajmy sery pleśniowe o dobrej topliwości. Zwróćmy także uwagę na ich skład. Najlepiej wybierać takie, które nie zawierają tłuszczy roślinnych, konserwantów i polepszaczy, gdyż to przekłada się na ich smak i wysoką jakość. Warto sięgać po produkty, które są wytwarzane metodą tradycyjną w oparciu o sprawdzone receptury i są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Wyroby bez sztucznych dodatków i GMO posiadają także na opakowaniu znak „Jakość, Tradycja” – mówi Ireneusz Żmijan, ekspert Spółdzielni Mleczarskiej KaMos z Kamiennej Góry, pierwszego producenta sera pleśniowego typu rokpol w Polsce.

Tosty z Kamiennogórskim serem pleśniowym i gruszką – PRZEPIS poleca Robert Muzyczka – Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 150 g Kamiennogórskiego Sera Pleśniowego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • pół gruszki
  • rukola
  • świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie

Kromki chleba opiec w tosterze lub w piekarniku. Ser pleśniowy roztopić na patelni. Gruszkę pokroić w cieniutkie plastry, wyciąć gniazda nasienne. Na zarumienionych tostach ułożyć ser pleśniowy, plaster gruszki i orzechy włoskie. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość można uzupełnić świeżą rukolą.

Smacznego!