Zawsze się udaje! Sprawdzony PRZEPIS na grzyby marynowane

| Aktualizacja:

Autorski przepis cioci - specjalistki od tradycyjnej kuchni! Wypróbujcie, jeśli nie macie jeszcze swojego sposobu na marynowane leśne pyszności.

wróć do artykułu
  • ~grzybiara
    (2014-09-13 01:15)
    Smacznego!? Ten przepis jest do niczego. Po 40 minutach gotowania z grzybów nic nie zostanie. Grzyby mają być marynowane w occie. Co to za proporcja 5-1. W wodnej zalewie grzybów się nie marynuje. Swoje grzybki obgotowuję przez 10 minut i odsączam na sicie. Do zalewy stosuję ocet z wodą w proporcji 1-3 plus liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, koniecznie gorczyca, sól + cukier. Tak, cukier! Bez niego zalewa jest bez smaku. Cebula odpada, bo się psuje a marchew nie daje nic poza tym, że ładnie wygląda.
  • ~wadera
    (2014-09-23 21:30)
    zgadzam się z negatywną opinią przepis da grzyby bez smaku ja daję sporą ilość cukru poprostu smakuję zalewę nie dokładam żadnych warzyw psują zalewę grzyby białe jak prawdziwki kurki opieńki gotuję raz 10 min płuczę na sicie letnią wodą odsączam podgrzybki gotuję dwa razy po5 min opłukujęwodą na sicie po podwójnym obgotowaniu mają jaśniejszy kolor zalewa w proporcji 2 do 1 można słabiej pieprz sól cukier do smaku liścic laurowe koniecznie smacznego
  • ~silcia
    (2014-10-25 16:34)
    ale hejterki ja ...
    1:5 to klasyczna zalewa jak w Kuchni Polskiej
  • ~krysia
    (2015-09-23 12:39)
    Do posolonej wody w której gotujemy grzyby dodać trochę octu, wrzucić grzyby tylko zagotować i od razu odlać.Zalewa 1 objętość octu 2 objętości wody, sól,cukier do smaku.
    Grzyby do słoika,następnie ziele i listek laurowy oraz cząstkę cebuli,zalać wszystko zalewą.
    Słoje pasteryzować przez ok 30 minut.Zachowują kolor, smak grzybowy i są naprawdę dobre.Mogą stać długie lata.
  • ~Konrado:)
    (2015-10-08 11:47)
    Grzybiara ma rację. żadnej cebuli marchew tylko dla walorów estetycznych. Proporcja 3:1. Gorczyca - tego permanentnie przepisy internetowe nie zamieszczają - kto je tworzy ? - redaktorek w białej koszuli, który las widział tylko na filmie przygodowym...?
  • ~Q
    (2016-10-01 09:17)
    U mnie w domu zawsze bylo 1/5 wiec tak zostanie, ale grzyby sie obgotowuje a nie gotuje.
  • ~Zet
    (2017-09-17 13:48)
    Niecierpie grzybow , no najwyzej kupione pieczarki l
  • ~Elka
    (2017-09-17 22:22)
    Zalewa musi byc słodka!!!! Grzyby gotowac najwyżej 15minut w osolonej wodzie . Potem wrzucić do zalewy na 5 minut i pakować do słoików .

Może zainteresować Cię też: