Omlet z kolendrą prawie po japońsku - PRZEPIS

Składniki:

1 porcja

2-3 jajka

1 ząbek czosnku

Sos sojowy Kikkoman

TABASCO® Original

kawałek korzenia imbiru

pół łyżeczki soku z cytryny

łyżeczka oleju sezamowego

świeża kolendra

czarny pieprz

Przygotowanie

Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.