Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami - PRZEPIS

Składniki:

  • 100g kaszy pęczak
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 2 garście pieczarek
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki
  • 100g masła
  • sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Original

Przygotowanie

Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.