Jajecznica, jajka sadzone, czy też tradycyjny omlet, to potrawy najczęściej serwowane na śniadanie. Jajka to składniki, które doskonale sprawdzają się także w innych, bardziej kreatywnych propozycjach dań. Doskonale smakują z sosem sojowym, który może być stosowany jako substytut soli w potrawach. Zdrową i smaczną propozycją śniadania jest także połączenie jajek z kaszą pęczak i warzywami, taka potrawa gwarantuje nam zastrzyk energii na dalszą część dnia.

W kolejnych 3 odcinkach naszego cyklu znajdziecie propozycje przepisów na oryginalne śniadania z jajkami w roli głównej, autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:

Omlet hiszpański z ziemniakami - PRZEPIS

Składniki:

  • 3 - 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.