Lody truskawkowe - PRZEPIS

Składniki:

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • masło do podsmażenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • Suszone truskawki np. Crispy Natural

Przygotowanie

Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy Natural.