Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem i szynką - PRZEPIS

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g szynki gotowanej
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.