Odpowiedni ser

Najlepszymi gatunkami do grillowania są pełnotłuste, twarde sery holenderskie. Sposobów na przyrządzenie smacznego sera jest kilka.

- Najlepiej pokroić go w dość grube plastry, a następnie owinąć w folię aluminiową – unikniemy tym samym kapania stopionego sera na węgle, a całość równomiernie się przypiecze. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą obłożyć ser plasterkami boczku lub włożyć go w tortillę czy pieczywo. Ser grillujemy do momentu aż się zarumieni i pojawi się na nim chrupiąca skorupka – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Podano do stołu

Grillowany ser możemy podawać jako samodzielne danie, ale równie dobrze będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych mięs i warzyw. Doskonale smakuje w kompozycji z soczystymi pomidorami, w towarzystwie aromatycznej mieszanki ziół, doprawiony czosnkiem.

- Grillowany ser najlepiej podawać, kiedy jest jeszcze gorący – ma wtedy najlepszy smak i aromat. ¬Tak przyrządzony idealnie nadaje się także do sałatek - stają się dużo bardziej treściwe i sycące – mówi Ewa Polińska.

Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem - PRZEPIS

Składniki:

  • 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 6 łyżek kuskusu
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g małych pieczarek
  • 150 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
  • 1 czerwona cebula• 1 czerwona papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.