Makaron uszka z glazurowanym łososiem oraz młodym porem i czosnkiem

Składniki:

  • Makaron Lubella Uszka (1 opakowanie)
  • Filet z łososia (600 g)
  • Por (1 szt.)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Śmietanka 30 % (500 ml)
  • Ostra musztarda (6 łyżek)
  • Miód (3 łyżki)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Siekany szczypiorek (3 łyżki)
  • Sól, pieprz
  • Cytryna (1 szt.)

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w talarki białą część pora. Wszystko dusimy na małym ogniu, dodajemy śmietankę i redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Miód i musztardę mieszamy ze sobą. Smarujemy filet z łososia tą marynatą. Układamy go na blaszce i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerzu. Posypujemy szczypiorkiem, a na wierzchu układamy, porwanego na kawałki za pomocą dwóch widelców, upieczonego łososia. Dekorujemy cząstkami cytryny.

Autorem przepisu jest ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz współpracujący z marką Lubella.