Makaron wiosenny - PRZEPIS

Składniki:

  • Makaron Lubella Świderki (400 g)
  • Szpinak (3 szklanki)
  • Groszek zielony (2 szklanki)
  • Fasola zielona (2 szklanka)
  • Creme fraîche (4 łyżki)
  • Cebula dymka (1 szt.)
  • Nać pietruszki (2 łyżki)
  • Parmezan (6 łyżek)
  • Masło (4 łyżki)
  • Pieprz (1 szczypta)
  • Sól (1 szczypta)

Przygotowanie

Krok 1

Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek i fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.

Krok 2

Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.

Krok 3

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy danie posypane pozostałym parmezanem.