Kruszonka, kruszonka jest dobra na wszystko - jak śpiewał wieszcz, choć może coś poplątałam? W każdym razie według mnie kruszonka dobra jest na niezapowiedziane odwiedziny teściowej i na owoce, które powinny być natychmiast zjedzone, oraz na masło, którego termin przydatności do spożycia wypada tuż tuż.

Jak zrobić kruszonkę doskonałą? PRZEPIS

Wystarczą: masło (które po zdemaskowaniu margaryny wraca do łask), cukier oraz mąka, a także żelazna proporcja: jedna część masła, jedna część cukru na dwie części mąki. Czyli na 100 g masła (pół kostki) potrzebne nam będzie 100 g cukru (6,5 łyżki) oraz 200 g mąki (20 łyżek).

Dla ukojenia sumienia możemy zastąpić biały cukier cukrem brązowym, a zamiast białej mąki pszennej dodać mąkę orkiszową, razową lub pszenną z otrębami.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki wkładamy do miski i widelcem lub ręką wcieramy w masło. Nasz cel to ciasto o konsystencji okruchów. Gotową kruszonkę dobrze jest wstawić do zamrażarki. Zamrożona kruszonka da nam gwarancję, że po włożeniu do piekarnika nie rozpłynie nam się w jednolitą masę, tylko zachowa grudkowatą i chrupiącą postać. Gdy kruszonka jest już gotowa, można zabrać się za to co znajdzie się pod kruszonką.

Kruszonka na ciasto? Kruszonka na owoce?

Pod kruszonkę świetnie nadają się właściwie każde owoce. Nawet jeśli nie macie świeżych, wystarczy pogrzebać w zamrażarce w poszukiwaniu mrożonych. Można też namoczyć owoce suszone np. morele, śliwki, gruszki czy rodzynki. W czym moczyć owoce? Jeśli chcemy częstować dzieci, niech będzie to herbata lub wrzątek, jeśli mamy zamiar uraczyć naszą kruszonką dorosłych - możemy namoczyć owoce we wrzątku z dodatkiem brandy albo miodu pitnego.

Pod kruszonką mogą się znaleźć jabłka czy banany wymieszane np. z dżemem, który od dawna zalega w lodówce. Owoce można wymieszać z orzechami, ziarnami słonecznika lub dyni, wzbogacając tym samym nasz deser o kolejne zdrowe składniki. Smak owoców świetnie podkręcą przyprawy korzenne np: cynamon, goździki, kardamon,

Jak piec kruszonkę?

Najlepiej wkładać ją do piekarnika rozgrzanego do 180 ˚C (jeśli mamy termoobieg) lub 200 ˚C (zwykły piekarnik). Czas pieczenia to 15- 20 minut.

Do przygotowania takiego deseru wystarczy dosłownie kilka chwil, a efekt jest murowany. Goście padną z zachwytu, gdy podamy im parujący przysmak w towarzystwie łyżki ubitej śmietany kremówki, gałki lodów lub dla gości-fit - łyżki jogurtu naturalnego.

Podając, możemy owoce pod kruszonką nazwać z anglosaska crumble, co w niektórych kręgach zdecydowanie podniesie prestiż deseru. A jeśli do kruszonki podamy kruszon, będzie to prawdziwa uczta dla ciała i duszy. Nic tak bowiem nie pasuje do kruszonki jak wytrawny kruszon. Znajdą się oczywiście tacy, którzy z deseru wyjedzą jedynie kruszonkę. Nie gniewajcie się na nich, niektórzy tak po prostu mają.

Smacznego!

Autorką tekstu jest Magdalena Klepczarek, współtwórczyni Klubokawiarni Jogi Babu, działającej na warszawskim Bemowie

Klubokawiarnia Jogibabu