Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami - PRZEPIS (poleca Grzegorz Łapanowski, ambasador marek Kikkoaman i TABASCO®)

Składniki:

  • kilka średnich buraków
  • 200 g koziego twarożku
  • 1 dojrzały granat
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek dobrej oliwy
  • kilka gałązek kolendry
  • 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
  • TABASCO®

Przygotowanie

Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.