Tarta ze szpinakiem i boczkiem - PRZEPIS

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g miękkiego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 4-6 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 350 g szpinaku
  • 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże jajka
  • 30-50 g startego parmezanu
  • sól i szczypta cukru

Przygotowanie

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik.

Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.